монах Јеротеј (Петровић)

Монах Јеротеј (Петровић) рођен је 1971. године у Сремској Митровици; студирао Електротехнички факултет у Београду; завршио Вишу Електротехничку школу у Београду 1997. године.

            Црквеном музиком бави се од 1992. године. Прва знања као и практична искуства о неумској нотацији и гласовима и напевима црквене музике стекао у византијском хору Свети Јован Дамаскин у Београду под руководством композитора и појца Владимира Јовановића. Са хором Свети Јован Дамаскин појао у београдским црквама Светог Александра Невског и Светих Апостола Петра и Павла у Топчидеру од 1992. до 1996. године.

            У августу 1998. годинеприступио братству манастира Св. Архангела у Ковиљу где је наставио да се бави црквеном музиком. Осим појања на свакодневним манастирским богослужењима са Хором манастира Ковиљ учествовао на многобројним музичким фестивалима, како у земљи: БЕМУС 2001, Дани српског духовног преображења2002, Хорови међу фрескама 2004, Мокрањчеви дани 2004; тако и у иностранству: Финска 2000, Москва 2001, FestivaldelImaginaire у Паризу 2003. Такође, са Хором манастира Ковиљ учествовао и на бројним значајним црквеним и државним манифестацијама: свеноћно бдење у манастиру Хиландару 1999. поводом јубилеја 800 година постојања манастира, свеноћно бдење у манастиру Жича 2002. поводом канонизације Светог Николаја Жичког, свеправославна Литургија у храму Светог Саве на Врачару 2004. поводом освећивања Храма, свеноћно бдење и Света Литургија на празник Преподобног Симона монаха 2006. поводом почетка обележавања 800 година манастира Жиче, Светосавска академија у Сава центру 2008, свечана академија у Врању 2009. посвећена Оцу Јустину Ћелијском, Симпосион о женском монаштву у манастиру Жича 2011, доксологије патријарсима и архиепископима Православних Цркава у новосадској Саборној цркви, и др.

Од 2003. године протопсалт и хоровођа Хора манастира Ковиљ.

Током низа протеклих година активно сарађивао са српско-византијским хором Мојсије Петровић, под руководством дипломираног учитеља црквене музике г. Николе Попмихајлова, којем је гостовао на неколико концерата и фестивала: Русе 2006, Равена 2012. и др.

Приредио и припремио за издавање неколико ЦД издања Хора манастира Ковиљ: снимак концерта са БЕМУС 2001. Данас се Црква озарује, Псалми (на српском језику) као и реиздање антологије химни Усред сабора песмом ћу те величати. Бави се, исто тако, и компоновањем црквених богослужбених химни на црквенословенском и српском језику користећи, притом, грчке и словенске музичке узоре.

Након завршетка студија на Богословском факултету Српске Православне Цркве Београдског универзитета 2009, са благословом Епископа Бачког г. г. Иринеја, одлази на музичко усавршавање у Атину. Тамо је две године изучавао црквену музику и 2011. стекао диплому Црквеног појца на Атинском конзерваторијуму у класи професора Ликурга Ангелопулоса Архон Протопсалта Велике Цркве у Константинопољу. Диплому Учитеља црквене музике стекао 2011. у Школи црквене музике Атинске Архиепископије при храму Животворни Источник у Атини у класи професора Константина Ангелидиса. Током боравка у Атини активно учестовао у раду Грчког византијског хора под руководством Архон Протопсалта Ликурга Ангелопулоса са којим је имао више концерата у земљи: Коридалос 2009, Мегаро Мусикис 2010, Парнасос 2010; и иностранству: Петроград 2011, Москва 2011. Након дипломирања наставио последипломске студије из црквене музике код професора др Георгија Константинуа у Школи византијске музике Свештене Митрополије Никеје у Атини, које је успешно окончао 2013. године.

Истовремено са последипломским студијама из црквене музике уписао се 2011. године на докторске студије Богословског факултета Српске Православне Цркве Београдског универзитета, одсек Литургика, где је тренутно на другој години студија. Тема дисертације: Литургијска функција црквене музике.

По повратку из Атине, са благословом Епископа Бачког г. г. Иринеја, покренуо школу црквеног појања Свети Јован Дамаскин при Црквеној општини новосадској, у којој предаје предмете Црквено појање и Историја црквене музике по узору на сличне школе у Грчкој. Учествовао и у преводу и приређивању уџбеника византијског појања 2014. године – један од првих те врсте у Србији (превод књиге Теорија и пракса црквене музике др Георгија Константинуа, који се користи у настави школе црквеног појања). Уџбеник је исте године доживео две промоције: у Београду и Новом Саду.

У оквиру Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин основао хор ученика Школе који је до сада учествовао на више црквених манифестација: Међуправославни симпосион о сектама у Новом Саду 2012, добротворни васкршњи концерт у новосадској синагоги 2013, свеправославна Литургија у Нишу 2013. поводом 1700 година Миланског едикта, концерти у Руском дому у Београду 2013. и 2014, Mеђународном фестивалу православне музикеArchaionKallosу Прагу 2013, устоличење новог Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија у Загребу 2014, хиротонија Епископа јегарског г. Јеронима у Новом Саду 2014, свечана академија у Хрватском народном казалишту у Загребу 2015, концерт у Српском културном центру Свети Сава у Суботици 2015, концерт у Апатину 2015. поводом Светоапостолских дана у Апатину, свечана академија и Света Литургија у манастиру Крка 2015. поводом четири века од оснивања Богословије Света Три Јерарха, концерт у Атини 2015. у оквиру међународног музиколошко-појачког конгреса Теорија и пракса појачке уметности“. Са хором Школе учествовао у снимању серијала о историји црквене музике на Истоку (14 десетоминутних емисија) који је емитован на националном јавном медијском сервису – Радио-телевизији Србије.

Поред Школе у којој предаје, подучава црквеној музици и сестринство манастира Жича као и братство Ахтирског манастира у Украјини.

Сарађивао, такође, и са мултиинструменталистом Слободаном Тркуљом и његовом музичком групом Балканополис на следећим музичким пројектима: концерт у Сава центру са Београдском филхармонијом 2004, концерт у Сава центру са Метропол оркестром из Холандије 2007, снимање албума Краљевство Балканополис 2008. године.

У новембру 2014. године Хор манастира Ковиљ, као специјални гост, наступио је у Сава центру у Београду и у Српском народном позоришту у Новом Саду у оквиру мултимедијалног пројекта Изван нуле (Beyond zero) са Кронос квартетом. У марту 2015. поново наступили у оквиру истог пројекту са Кронос квартетомКарнеги холу у Њујорку.