Упокојио се у Господу Архон Протопсалт Најсветије Архиепископије Константинопоља Ликург Ангелопулос

Angelopulos-Likurgos

Дана 18. (5.) маја 2014. у Атини уснуо је у Господу Ликург Ангелопулос, протопсалт цркве Свете Ирине у Атини и диригент познатог Грчког Византијског Хора. Професор Ангелопулос био је опште познат и признат у целом православном свету као један од најзначајнијих познавалаца и учитеља византијске црквене музике. Са својим хором учествовао је на многим значајним црквеним манифестацијама и музичким фестивалима широм света, појући и објављујући на њима најлепше црквене композиције из богатог источног црквеног музичког предања. Овај уистину велики учитељ црквене музике и апостол византијске музике на западу био је отворен за свакога онога који је волео и желео да научи црквену музику, без обзира на нацију којој је припадао. О овоме сведочи и мноштво ученика које је оставио за собом, како из његове родне Грчке, тако и из других православних земаља. Ликургов утицај и ауторитет оставио је велики печат и на обнављање византијског музичког предања у Србији. Његовом заслугом и на његову иницијативу основана је и Школа црквеног појања Свети Јован Дамаскин у Новом Саду 2011. године. Одлазећи пред лице Господње он нам је оставио пример истинске посвећености и љубави према Цркви. Господ је узео свог верног слугу Ликурга на празник Свете великомученице Ирине, коју је толике године песмом прослављао, да би наставио да Му поје заједно са свима светима, у векове векова. Амин.

Вечан ти спомен драги наш Даскале!

 

Опело Ликургу Ангелопулосу служиће се у цркви Свете Ирине у Атини у среду 21. маја са почетком у 11 часова.

Биографија Архон Протопсалта Најсветије Архиепископије Константинопоља Ликурга Ангелопулоса

Ликург Ангелопоулос рођен је у Пиргу (Пелопонез) 1941. године. Студирао је права на Атинском Универзитету, а византијску музику код Симона Караса, чувеног грчког музиколога и проучаваоца грчког музичког наслеђа. Дипломирао је византијску музику на Македонском конзерваторијуму у Солуну.

Од 1982. је протопсалт цркве Свете Ирине (првог саборног храма Митрополије атинске).

Ликург Ангелопулос био је диригент и један од главних оснивача (1977. године) Грчког Византијског Хора чији је основни циљ изучавање и представљање византијске музике онаквом каква је сачувана до данас путем писане и усмене традиције. Из богатог репертоара овог хора издвајају се музички комади античке грчке музике и староримских црквених напева. Хор 1990. године почиње да снима делâ великог мајстора византијске музике Светог Јована Кукузеља под покровитељством „Фондације Александра С. Оназиса“. Грчки Византијски Хор одржао је око 1000 наступа у Грчкој и у више од 30 земља широм света. Објавио је преко 10 музичких компакт дискова у Француској и Грчкој, и више од 30 аудио-касета.

Ликург Ангелопоулос занимао се и за савремену музику интерпретирајући дела Михалиса Адамиса, Димитрија Терзакиса, Џона Тавенера, Киријака Сфецаса, Т. Антониуа, Г. Кириакакиса, итд. Први је на свету извео дело Роданон Михалиса Адамиса у Атини 1983. године и Прву оду Сотира Фотопулоса у Торину 2008. године. Сарађивао је са многим уметничким хоровима широм Европе. Учествовао је у истраживањима француског музиколога Марсела Переса и његове групе EnsebleOrganum са којима је објавио 8 музичких компакт дискова.

Професор Ангелопоулос предавао је византијску музику у Атинском конзерваторијуму и у конзерваторијумима Филип Накас и Никос Скалкотас. Руководио је школама византијске музике у неколико различитих Митрополија у Атини. Од 1978. сарађивао је са званичном радио-станицом Грчке Цркве, у емисијама Црквене византијске химне (1978 – 1982) и Из православног и источног црквеног предања (1978 –) представљао ретке снимке, студије, интервјуе и сл. Био је члан „Уметничке комисије Министарства образовања и вера“ за музичке школе од 1998, а од 2005. председник „Центра савремених музичких истраживања“, као и члан-оснивач удружења „Ригине карте“.

1994. Ликург Ангелопоулос одликован је од стране Његове Свесветости Васељенског Патријарха Господина Господина Вартоломеја титулом Архон Протопсалта Најсветије Архиепископије Константинопоља. Такође, примио је одликовање од блаженопочившег Патријарха Јерусалимског Диодора, затим од Финске Цркве, као и од више митрополија Грчке Цркве. Свети Синод Грчке Цркве 2006. године одликовао је Ангелопулоса Златним крстом Апостола Павла. Председник Републике Грчке Константин Стефанопулос доделио му је 2004. године Сребрни крст ρеда Феникс, који се додељује за изузетна достигнућа у уметности и науци.