НЕДЕЉA КОСОВА И МЕТОХИЈЕ У МАТИЦИ СРПСКОЈ

IMG 6777У оквиру манифестације Недеља Косова и Метохије у Матици српској, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј отворио је, 1. марта 2018. године, свечано вече у просторијама ове најстарије српске књижевне, културне и научне институције.

На самом почетку, присутне је поздравио професор др Драган Станић, председник Матице српске. Захваливши Епископу Теодосију на доласку и учешћу у овој свечаности, владика Иринеј је нагласио да је Епископ рашко-призренски дуги низ година служио Богу и роду у Метохији и пре избора за владику, као и да је један од ретких познавалаца тамошњих прилика и неприлика. Беседу о Косову и Метохији произнео је Епископ рашко-призренски г. Теодосије, који је казао да су наше светиње, свештенство, монаштво и верни народ, прошли Голготу и Васкрсење.

Беседу владике Теодосија пратили су видео прилози, које је припремила Издавачка кућа Платонеум из Новог Сада. Програм у свечаној дворани Матице српске је увеличао хор Црквене општине новосадске Свети Јован Дамаскин.

Матица српска од 26. фебруара до 2. марта обележава Недељу Косова и Метохије. Организован је изузетно богат програм, у оквиру којег је отворена изложба, уприличено песничко вече и одржано предавање које наглашава богату српску културу и поезију пониклу на простору наше јужне покрајине.