Хор Школе одржао концерт у Кошицама у Републици Словачкој

DSC01431Хор појаца и ученика Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин при Црквеној општини новосадској, предвођен својим хоровођом, преподобним јерођаконом Јеротејем Ковиљцем боравио је у Кошицама у Републици Словачкој и одржао је целовечерњи концерт у капели језуитског манастира Dom Božského Srdca.

DSCN5332Благословом Његовог Преосвештенства Господина др Иринеја, Епископа новосадског и бачког, а на позив Удружења Срба у Словачкој и невладине организације Res Artis из Словачке, а у сарадњи са Centrum spirituality Východ-Západ Michala Lacka, Хор је 7. децембра текуће године учествовао на отварању изложбе икона Svetlo duše, српских савремених академских иконописаца у селекцији академског сликара Анастасије Протић, у сали језуитског манастира Dom Božského Srdca. Овим догађајем је званично отворена свечана манифестација Фестивал српске културе, која се од 2011. године редовно одржава у Кошицама, будући да су Срби у Словачкој стекли статус националне мањине 2010. године.
DSCN5527Одмах након изложбе уследио је концерт Хора Школе црквене музике Свети Јован Дамаскин из Новог Сада. На репертоару су се нашле композиције преподобног Јована Кукузеља, Петра Пелопонеског Ламбадарија, Јована Ламбадарија, хиландарских и ковиљских монаха.
Благословом Његовог Високопреосвештенства Господина Георгија, Архиепископа михаловачког и кошичког, Хор је сутрадан, 8. децембра, појао на Божанственој Литургији у православном катедралном храму Успења Пресвете Богородице и светог Јована Милостивог у Кошицама.