Хор Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин учествовао на Фестивалу византијске музике у Јашију

74 ibmf sf liturghie miercuri foto oana nechifor 2Благословом Његовог Преосвештенства Г. др Иринеја, Епископа новосадског и бачког, а на позив организатора, Хор појаца и ученикâ Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин при Црквеној општини новосадској, предвођен хоровођом јерођаконом Јеротејем Ковиљцем и архимандритом Исихијем, игуманом свештеног општежића Светоархангелског манастира у Ковиљу, учествовао је од 26. септембра до 1. октобра на Првом међународном фестивалу византијске музике у граду Јашију у Румунији (ibmf.ro).

deschidere imbf foto silviu cluci 5964Дана 27. септембра, уз хор појаца саборног храма Кивот и хор Нектарије Протопсалт из Букурешта, Хор наше Школе је саслуживао појањем на Божанственој Литургији у саборном храму Света три Јерарха коју је служио Његово Високопреосвештенство Господин Теофан, Митрополит Молдавије и Буковине. После Божанствене Литургије уследио је програм свечаног отварања фестивала у свечаној дворани митрополитског двора. После уводног обраћања и благослова митрополита Теофана, учесницима и свим гостима фестивала обратили су се професор Атена Елена Симионеску, Ректор Универзитета уметности Георге Енеску из Јашија, професор Марија Александру са Аристотеловог универзитета у Солуну, као и посебни гост, професор Григорије Статис из Атине, бивши хоровођа атинског хора Мајстори појачког умећа, који је у наставку одржао врло интересантно предавање – Петнаестосилабички дахови мајсторâ (учитељâ). Том приликом, митрополит Теофан је одликовао професора Григорија Статиса Крстом Молдавије због вишедеценијског рада на пољу развоја византијског музичког предања, као и за љубав према истраживању византијске културе и духовности. Поред већ споменутих професора, научну комисију фестивала чинили су још и професор Георгије Констандину из Атине, професор Александар Лингас из Портланда (Орегон, САД) и професор Анка Сирбу из Јашија.


06 ibmf foto oana nechifor 2У вечерњим часовима истог дана, Хор појаца и ученика Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин из Новог Сада отворио је музички део фестивала концертом у препуном саборном храму Света три Јерарха. У оквиру свог наступа, Хор Школе је извео делâ преподобног Јована Кукузеља, Петра Берекетиса, Мануила Панајотиса Хрисафиса, светог Георгија Критског, Јакова Протопсалта и Манасије Поп Теодорова, на јелинском, латинском и црквенословенском језику. Поред нашег Хора, у музичко-појачком делу овог петодневног фестивала учествовали су још и: Хор појаца саборног храма Кивот из Јашија, хор Нектарије Протопсалт из Букурешта, хор монахâ манастира Хаматура из Кусбе (Либан), хор монахâ светогорског Новог Скита, Академски хор Byzantion из Јашија, као и надалеко чувени Грчки византијски хор из Атине и Cappella Romana из Портланда (Орегон, САД). Фестивал је био обогаћен и концертом традицоналне вокално-инструменталне музике на коме су учествовали музички ансамбл професора и композитора Христа Цјамулиса из Атине и Ансамбл Anton Pann из Румуније. Све фестивалске догађаје је у потпуности испратила радиотелевизијска продукција Свештене Митрополије Молдавије и Буковине Doxologia из Јашија.


Користимо се приликом да дубоку захвалност упутимо господину Силвијуу Клућију на уступљеним фотографијама.