Новости из Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин

17060022Дана 30. јуна 2017. године у Школи црквеног појања Свети Јован Дамаскин при Црквеној општини новосадској одржани су годишњи испити из Црквеног појања.

Услов за излазак на испит стекло је двадесетшесторо ученика Школе, од прве до треће године. Кандидати су полагали практични део испита пред четворочланом Комисијом коју су чинили: господин Мирослав Јаковљевић, представник Црквене општине новосадске на месту председника испитне Комисије, господин Србољуб Остојић из Београда, учитељ црквене музике, господин Слободан Булатовић из Бачке Тополе, учитељ црквене музике, и преподобни јерођакон Јеротеј Ковиљац, учитељ црквене музике и сабрат Свештеног Манастира Светих Архангела у Ковиљу као члан-ментор. Кандидати који су успешно положили испит стекли су услов за упис на вишу годину школовања.

IMG 5860Сутрадан, у препуном свечаном салону Црквене општине новосадске, у Змај-Јовиној улици број 4 на првом спрату, у 10 часова, одржана је одбрана Дипломског испита овогодишњег кандидата, господина Вука Филипа Поповића, дипломираног ликовног уметника из Новог Сада, ученика пете године Школе. Кандидат је положио све предиспитне обавезе предвиђене школским планом и програмом током пет година и тиме остварио све потребне услове за одбрану. Кандидат је полагао практични и теоријски део испита пред четворочланом Комисијом: господин Мирослав Јаковљевић, председник Испитног одбора, господин Србољуб Остојић, председник испитне Комисије, господин Слободан Булатовић, као и преподобни јерођакон Јеротеј Ковиљац, у својству ментора кандидата. 

IMG 5874

Господин Вук Филип Поповић је положио Дипломски испит са највишим оценама и тако постао једанаести дипломац Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин, те стекао звање учитељ црквене музике.
После одбране Дипломског испита, кандидату као и свима присутнима у дворани обратио се пречасни презвитер Ђорђе Стојисављевић, капетан у Војсци Републике Србије, пригодном беседом, честитавши и пожелевши нашем новом дипломцу свако добро од Господа и успешно напредовање у појачкој уметности.

IMG 5882Истога дана, у 13 часова, благословом Његовог Преосвештенства Господина Др Иринеја, Епископа новосадског и бачког, одржана је и аудиција (јунски рок) за пријем ученика у прву годину Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин. Аудицију је прошло и тиме уписало први разред шесторо ученика. Следећа аудиција ће бити одржана крајем месеца септембра текуће године.
Испитне обавезе ученикâ Школе за школску 2016/2017. годину завршене су 24. јуна 2017. године полагањем испита из предметâ Основе литургике, химнологије и типика и Вокална техника за ученике који су током протекле школске године остварили услов за излазак на испит. Петоро кандидата је успешно положило испите.

Школа црквеног појања Свети Јован Дамаскин